Miten voi ikinä tehdä oikeita valintoja?

Joskus on hankala erottaa mitkä toiveet ovat omia ja mitä on omaksunut esimerkiksi kasvuperheeltä, yhteiskunnasta ja muilta ihmisiltä. Monesti olemme liikaakin sopeutuneet. Sopeuttaneet itsemme siihen kuinka kuuluu elää sen sijaan että tunnistamme miten itse ihan oikeasti haluamme elää. Monet asiat voivat määrittää valintojamme, ja sitä mitä tavoittelemme elämässämme, huomaamattamme.

Siksi välillä on hyvä pysähtyä havainnoimaan omia päätöksiä ja valintoja. Kuinka paljon vaikkapa muiden mielipiteet ja näkemykset vaikuttavat omaan päätöksentekoosi? On toki viisasta kuunnella erilaisia mielipiteitä, mutta tärkeintä on tehdä lopullinen päätös omaa sydäntä kuunnellen. Jos uskollisuutemme itseämme kohtaan horjuu, niin tällöin horjuu myös oma voimamme. Jos olemme tottuneet miellyttämään ja kuuntelemaan aina muita meidän voi olla vaikea enää kuulla mikä todella on oma totuutemme. Voi myös iolla vaikea luottaa oman sydämemme ääneen, jos muut ovat kyseenalaistaneet kykyämme tehdä päätöksiä. Kentis vanhempasi ovat mitätöineet sinua tai sinut on määritelty “tyypiksi jonka on mahdoton tehdä päätöksiä?” Liian usein erilaiset leimat voivat kaventaa meitä ja jäämme niiden vangeiksi. Uskomme mitä meistä sanotaan ja pienennämme itseämme.

Kokeile tänään pysähtyä ennen jonkin valinnan tai päätöksen tekoa. Minkä perusteella teet yleensä päätöksesi? Miltä tuntuisi toimia tänään toisin? Onko sinun helppo ylipäätään tehdä päätöksiä vai pelkäätkö ehkä alitajuisesti tekeväsi väärän ratkaisun, jolloin valintojen tekeminen on hankalaa? Kuuntele herkästi kehoasi ennen päätöstäsi. Miltä erityisesti rintakehäsi kohdalla tuntuu, kun fiilistelet erilaisia vaihtoehtoja. Virittäydy todella aistimaan ja tuntemaan, luota kehostasi kumpuavaan viisauteen. Voit myös kirjoittaa mieleesi tulevia asioita ylös. Kuinka sinua määriteltiin lapsena ja nuorena? Millaisia termejä ja adjektiiveja sinusta käytettiin? Joskus saatamme alitajuisestikin elää jotakin kaavaa tai määritelmää todeksi, joka ei tue hyvinvointiamme ja jolla ei ole edes mitään todellisuuspohjaa. Kunnioita itseäsi niin paljon, että harjoittelet kuuntelemaan sisäistä tietoasi. Se on suurin rakkauden teko itseäsi kohtaan.