The horse teaches

It’s interesting to observe how a horse chooses what it ever eats. In the yard there is, among other things, a pujopöhe, which none of the horses have touched before until today. Frida clearly needed a little of this insect repellent and digestive herb. Horses also prefer short, vibrant vegetation - not so much longer hay if they can choose.

This summer, the horses will stay home instead of leaving for pasture. There are many reasons for this. My own intuition was very strong, that this is the best and I still talked to Vainikan Sadu about it - who has a lot of expertise and experience in the subject - it is always good to get confirmation of his own intuition.

Hevonen ei ole samanlainen laiduntaja kuin esim lehmä tai lammas. Se on tyyppinä vaeltaja, joka etsii ruokaansa. Sille ei ole ominaista seistä notkuvassa pitopöydässä mättämässä varsin yksipuolisesti, lihoen ja altistuen kaviokuumeelle tai metabolisille häiriöille, vaan se liikkuu paljon ja syö monipuolisesti – puiden oksia, lehtiä, kukkia, marjoja, pensaiden lehtiä, heinää, ruohoa, oksia, erilaisia yrttejä – aina kuunnellen sitä mitä milloinkin tarvitsee. Hevonen on myös utelias – se tykkää tutkia ympäristöään yhdessä lajitovereidensa kanssa, joten esim suorakaiteen mallinen laidun ei ole hevoselle kovin mielenkiintoinen vaikka kuinka suuri olisikin. Ja kun laidun ei tarjoa hevoselle riittävästi muuta virikettä, hevonen syö. Ja sen ei edes tarvitse juuri liikkua ruokansa eteen koska kaikki on koko ajan turvan ulottuvilla. Joten se lihoo. Pahimmassa tapauksessa sairastuu. Eräs asiakkaani sanoi hyvin ”eli vähän niin kuin amerikkalaislasten hampurilaiskulttuuri, mätetään yksipuolista ravintoa suuret määrät, lihotaan ja saadaan joku elintasosairaus.”

Hevoselle on erittäin tärkeää päästä suojaan paahteelta ja ötököiltä silloin kun se haluaa. Olen tarkkaillut paljon hevosia tässä kotona – mitä ne valitsevat kun niillä on siihen mahdollisuus. Se ei välttämättä ollenkaan mene niin kuin me ihmiset ajattelisimme. Ne ovat päivällä paljonkin suojassa sisällä ötököiltä ja ulkona illemmalla/yöllä. Talvisin ne taas ovat paljonkin ulkona, tutkivat ja touhuavat milloin mitäkin. Välillä köllöttelevät pehmeässä hangessa. Ideaali olisi perinteinen luonnonlaidun, jossa olisi varmistettu myös suojaan pääsyn mahdollisuus. Valitettavasti tällaisia luonnonlaitumia ei liikaa ole, joten on löydettävä se paras ”kompromissiratkaisu”.

I would prefer to keep horses myself, as in Gotland, where extensive nature reserves of natural pastures have been created for Gonland Russ ponies, where they live a peaceful, species-like life. The ponies take care of the landscaping and then they wander again to the next vast areas of natural pasture to allow the newly grazed land to rest. Even when I don't have such an opportunity to keep horses (note yet :), I have to settle for this compromise. In this place, they now receive both fresh and high-quality dry hay - and a variety of herbs, woods and shrubs. This has so far proved to be a good solution. Horses also like to hang out with us, so they have the opportunity to do so on a daily basis - they can choose this themselves. Athena, for example, will ask for ironing or follow when she needs it. Mutual listening and respect increases trust.

The fact that still in this time we keep created horses moving in small pens and square orchards with little stimulus to the curious animal is an outrageous, sad thought to me. At their worst, horses born as herds are still kept alone in these stamp-sized kennels. No wonder the horse suffers from a variety of ailments, both physical and mental. How can we humans be so far from nature? How can we still justify to ourselves that it is ok and in the best interest of the horse? A veterinarian recently compared the living conditions of modern horses to concentration camps. I believe that we will later be considered completely brutal beings when we have kept horses in captivity in this way. This is still largely based on the fact that we consider a horse to be a useful animal. We have to benefit from it somehow. It has to compete, or it has to do something at all.

We need to fundamentally change our thinking from a deeper level if we want to truly begin to understand the horse and what this noble animal has come to teach us. We must learn humility and transfer our consciousness to our hearts instead of our minds. Only in this way can we open ourselves to the deep wisdom of horses. Only in this way can we find a genuine connection, mutual respect. As long as we use the horse as an extension of our ego or view it as an instrument we cannot go deeper, we will not see the horse or ourselves. The horse is our great mirror, but it takes great humility on us to look in that mirror and face all that we see. As humans, we easily choose another route. It’s easier to blame a horse, label it dangerous or crazy than to actually look at it Why a horse behaves a certain way. Sure, a horse can behave dangerously like any animal, but that doesn’t make a horse dangerous. Many times we find reason deeper than the surface, in our own behavior, energy, phase, state. What does the horse try to say with its behavior? What's wrong? What do we trigger in an animal when it feels the need to defend itself against aggression? These are things that interest me and that I have worked with a lot. Which makes the horse / animal behave dangerously, for example. My own horse had been branded dangerous before it came to me from riding school, and I got to explore this theme very thoroughly through personal experience. I learned a lot and I really no longer believe the horse is pigging. The horse ALWAYS has a reason for its behavior. Many times the reason is obvious when we just agree to See.

As humans, we are used to avoiding pain and painful situations, so looking for causes, faults from outside is very human. However, it is a route that takes us to a dead end time and time again. Silence, stopping by ourselves brings the best answers. We just have to dare to keep quiet and stop. Go where we haven’t dared to go before. Look at the things we haven’t dared to look at before. We have escaped talking, hustling, running, running constantly. Now we must move from an unearthed state of inner unrest to a state of inner peace. Here, the horse and the animals in general can support us very beautifully if we allow them to do so instead of stigmatizing / condemning the animal and thus letting our fears control us. By doing so, we are judging ourselves. We need to acknowledge our fears and face them - to profoundly change our own model of escape in practice, not just at the level of speech.

Meillä jokaisella on vastuu – me jokainen voimme vaikuttaa asioiden muuttumiseen omilla teoillamme ja valinnoillamme. Emme enää voi sulkea silmiämme hevosten kärsimykseltä ja vedota siihen, että ”näin on aina tehty joten näin tehdään edelleen.” Onhan aina sodittukin, mutta tekeekö se sotimisesta hyväksyttyä? Onko se maailma, jossa haluamme elää? Ei tietenkään. Jos aina tehtäisiin niin kuin on tehty, mikäänhän ei koskaan muuttuisi. Mitään uutta ei koskaan syntyisi tähän maailmaan. Einsteinia pidettiin hulluna innovatiivisuutensa vuoksi. Ihmiset sanoivat ”eihän tuo ole mahdollista.” Ilman Einsteinin omistautuneisuutta ja intohimoa asiaansa kohtaan meillä ei kuitenkaan olisi esim sähköä. Sama pätee monia muita uusia asioita kohtaan. Ainahan sitä pitää epäillä ja kyseenlaistaa, jos joku ajattelee eri tavalla. Koen että skeptisyys on myös viisautta – ettei usko sokeasti kaikkeen vaan luottaa omaan arvostelukykyynsä, mutta samalla antaa tilaa erilaisille näkökulmille. Ettei vain fanaattisesti vastusta jotakin ihan vain ”periaatteesta.” Etenkin kun tuo periaate monesti voi kummuta jonkun toisen uskomuksesta / suvun / kaveriporukan tavasta ajatella. Sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä oman totuuden kanssa.

Personally, I believe we can each change the world. That power of change is in us. It's just about daring. That we choose to go towards the direction of our hearts, no matter how frightening it may be at times. Even if everyone else mocked us and treated us with contempt. In this case, we stand in our own power and choose love over fear.

#walkyourtalk
#ownyourfear
#chooseliberty