How can you ever make the right choices?

Sometimes it is difficult to distinguish which desires are your own and what you have embraced, for example, from a growth family, society and other people. Many times we have adapted too much. Adapted ourselves to how it is to live instead of recognizing how we really want to live. Many things can determine our choices, and what we aspire to in our lives, without realizing it.

Siksi välillä on hyvä pysähtyä havainnoimaan omia päätöksiä ja valintoja. Kuinka paljon vaikkapa muiden mielipiteet ja näkemykset vaikuttavat omaan päätöksentekoosi? On toki viisasta kuunnella erilaisia mielipiteitä, mutta tärkeintä on tehdä lopullinen päätös omaa sydäntä kuunnellen. Jos uskollisuutemme itseämme kohtaan horjuu, niin tällöin horjuu myös oma voimamme. Jos olemme tottuneet miellyttämään ja kuuntelemaan aina muita meidän voi olla vaikea enää kuulla mikä todella on oma totuutemme. Voi myös iolla vaikea luottaa oman sydämemme ääneen, jos muut ovat kyseenalaistaneet kykyämme tehdä päätöksiä. Kentis vanhempasi ovat mitätöineet sinua tai sinut on määritelty ”tyypiksi jonka on mahdoton tehdä päätöksiä?” Liian usein erilaiset leimat voivat kaventaa meitä ja jäämme niiden vangeiksi. Uskomme mitä meistä sanotaan ja pienennämme itseämme.

Try to stop today before making any choice or decision. On what basis do you usually make your decision? How would it feel to act differently today? Is it easy for you to make decisions at all, or are you perhaps subconsciously afraid of making the wrong decision, making it difficult to make choices? Listen sensitively to your body before making your decision. How it feels especially when it comes to different options when it comes to your chest. Really tune in to feel and feel, trust in the wisdom emanating from your body. You can also write down things that come to mind. How were you defined as a child and a young person? What terms and adjectives were used about you? Sometimes we may subconsciously live in a formula or definition that does not support our well-being and has no basis in reality. Respect yourself so much that you practice listening to your inner knowledge. It is the greatest act of love for yourself.